1 Nisan 2014 Salı

Kitap İncelemesi #4 ( Uçurtma Avcısı )



    Uçurtma Avcısı 
  Khaled Hosseini 
            Everest Yayınları 
      Çeviren : Püren Özgören 
  Özgün Adı : The Kite Runner 
              #Bestseller  
        375 Sayfa - Ciltsiz

           ★ ★ ★ ☆ ☆


 Okumak için biraz geç kaldığımın farkındayım ama ne demişler geç olsun güç olmasın.




 KAPAK : 

 Uçurtma Avcısı'nin kapağı sizi ilk görüşte kendisine bağlayacak. Konuyla bağdaşlaşan gökyüzü teması ve içinizi ısıtacak rengarenk uçurtmalar sayesinde kitaplığınızda özel bir yer kaplayacak. Ön kapakta bulunan ve birbirine sarılmış halde duran küçük çocuklara baktığınızda hangisinin Emir hangisinin Hasan olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil. Uluslararası çok satanlar listesine girmiş ve birçok ödül kazanmış bu kitap ayrıca ünlü ingiliz yazar Joanna Trollope tarafından yapılmış kısa yorumu da ön kapakta bulunduruyor.




 YAZAR HAKKINDA : 


 Afgan yazar Khaled Hosseini (Halit Hüseyni) 'nin ilk romanı olan Uçurtma Avcısı birçok ülkede 8 milyonu aşkın insan tarafından beğeniyle okunmuştur. Kendisinin de tanık olduğu olayları hayal süzgecinden geçirerek bize akıcı bir dille anlatan yazar, bu romanıyla büyük bir başarı yakalamıştır. Aynı zamanda doktorluk mesleğini devam ettiren Khaled Hosseini'nin Uçurtma Avcısı'ndan sonra yayımladığı Bin Muhteşem Güneş ve Ve Dağlar Yakındı da aynı ustalıktadır. 





  KONUSU : 

 Emir(12) ve Hasan(11) Afganistan'ın sakin dönemlerinde doğan, farklı hayat tarzlarına ve etnik kökenlere sahip olan çocuklardı. Kabilce hatrı sayılır Peştun bir aileye mensup olan Emir'in aksine, Hasan bu aileye yardım etmekle yükümlü olan Hazara Ali'nin oğluydu. Tıpkı Baba ve Ali gibi, Emir ve Hasan da birlikte büyümüş hatta aynı memeden süt emmişlerdi ancak bu aralarındaki uçurumun kapanmasına yardımcı olmamıştı. Üstelik sakin günlerin yerini kısa süre içinde savaşlar, işgaller,  ölümler ve açlık alacaktı.

 Emir, çevresindeki birçok çocuğun aksine okumayı seven ve kavgadan uzak durmayı tercih eden bir çocuktu. Annesini doğarken kaybeden Emir için Baba'nın dikkatini çekmek ayrı bir önem taşımaktaydı. Ancak bu hiç de kolay değildi. Baba'nın beklediği üzere kendini akranlarının saldırılarından yüreklice koruyamıyor, futbol ile ise hiç ilgilenmiyordu. Bütün bunların yanısıra geriye tek bir seçenek kalıyordu: uçurtma yarışını kazanmak. Bunun için elbette Vezir Ekber Han'ın bir numaralı uçurtma avcısı olan Hasan'a ihtiyaç duyacak ve belki de ömrü boyunca ödeyemeyeceği bir borcun altına girecekti.

 Hasan cesur, sadık ve güvenilir bir çocuktu. Emir'i nice dövüşlerden korumuş, onun sözünden dışarı çıkmamıştı. Gerek babasının sağlık sorunları gerekse Hazara olması nedeniyle birçok kez alay konusu olmuş, bütün bunlara kulak asmayıp sakinliğini korumuş, yeri geldiğinde ise sapanıyla düşmanlarının canına okumayı başarmıştı. Hasan ile Emir arasındaki bağ öyle kuvvetliydi ki Hasan hiç düşünmeden onun için canını verebilirdi. Nitekim o kış sonu yapılan uçurtma yarışında da bunu Emir'e ispat edecekti.






KİTAP HAKKINDA : 

 Bu kitap dostluğun, kardeşliğin, yalanların, ihanetin, sadakatin, cesaretin, korkunun, acının ve açlığın tam ortasında.
 Pişmanlık canınızı acıtabilir, yanlış kararlar vermenizi sağlayabilir hatta uykularınızı kaçırabilir ve son bir şans elde etmişseniz bunu değerlendirmeniz gerekebilir.

 Uçurtma yarışı ile başlayan kitap yine bir uçurtma yarışıyla son buluyor. Olayları çoğu zaman önceden tahmin edebilsek de bunun bir önemi yok çünkü yazar olaylardan çok hissedilen duygular üzerinde durmakta. Kitaptaki kimi olayların ilerleyen bölümlerde farklı şekilde yeniden gündeme gelmesi etkileyiciydi. Uçurtma Avcısı'nın satır aralarına saklanmış bazı sözler, anlamlar, olaylar ve duygular sizi gerçekten etkileyecek. Bu kitap size en büyük günahın hırsızlık olduğunu öğretecek ve tabi bir de yeniden iyi biri olmanın mümkün olduğunu.



  SON SÖZ :  
 
 Eğer size benim gibi daha önce bu kitabı okumaya fırsat bulamadıysanız okumanızı tavsiye ederim. Bunun yanısıra okuduysanız hayalinizdeki karakterleri beyaz perdede görmek için Uçurtma Avcısı filmini izleyebilir ya Chris Cleave'in benzer konuları ele aldığı Küçük Arı adlı romanını okuyabilirsiniz.


                       





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...