Aldous Huxley
İthaki Yayınları
Çeviren: Ümit Tosun
Özgün Adı: Brave New World
317 Sayfa - Ciltsiz
★ ★ ☆ ☆ ☆
"Oturup kitap okursanız, fazla bir şey tüketemezsiniz. "
KAPAK:
İthaki Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapağında, yeni bireylerin üretildiği ve kuralına uygun biçimde eğitildiği Londra Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi bulunmakta.
YAZAR HAKKINDA:
İngiliz yazar Aldous Leonard Huxley, birçok ünlü bilim adamı ve sanatçı yetiştirmiş olan Huxley ailesinden gelmektedir.
Eton College'da okuduğu sıralar gözlerindeki bir rahatsızlık yüzünden kör olma tehlikesiyle karşılaşınca, öğrenimine ara vermek zorunda kalan yazar, edebiyatla uğraşmaya başlamış ve herkesin takdir ettiği eserler ortaya çıkarmıştır.
En bilinen eseri Cesur Yeni Dünya'da ise seçmiş olduğu karakter isimleriyle dönemin önemli kişilerine atıfta bulunmuştur.
KONUSU:
Henry Ford'dan 600 küsur yıl sonraki dönemde, insanlar Londra Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'de yapay döllendirme yöntemiyle çok kısa sürede üretilmekte ve uykuda eğitimle (hipnopedya) iyi bireyler olmak üzere yetiştirilmektedir.
Anne ve baba kavramının ayıp olarak görüldüğü, herkes herkes içindir mantığı güdüldüğü çağda, insanlar sınıflara ayrılmıştır.
Hipnopedya tam da bu sebeple, insanların sınıflarını ve mesleklerini sevmeleri, böylelikle hem toplumu hem de kendilerini mutlu etmeleri için kurulmuştur.
Ruhsal çöküntülerde ya da kafa karışıklıklarında ise insanların yardımına koşan şey soma adı verilen bir çeşit uyuşturucudur.
KİTAP HAKKINDA:
Aldous Huxley'in 30'larda kaleme aldığı ve kara geleceği öngörerek bilim kurguyla harmanladığı Cesur Yeni Dünya'yı okurken, kendisinden yaklaşık 20 yıl sonra yayımlanan ve Cesur Yeni Dünya'dan ilham alan Fahrenheit 451'i düşünmeden edemedim.
SONSÖZ:
Klasik distopyalardan hoşlanıyorsanız Cesur Yeni Dünya'yı okuyabilirsiniz.
Tüm Hakları Saklıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder