6 Mayıs 2014 Salı

Kitap İncelemesi #9 (Dönüşüm)


      

       Dönüşüm
     Franz Kafka

            Can Yayınları
    Çeviren: Ahmet Cemal
    Özgün Adı: Die Verwandlung
         #Dünya Klasikleri
        84 Sayfa - Ciltsiz
            ★ ★ ★ ☆ ☆ 

 Kafka okumanın zamanı gelmişti.





 KAPAK:
 Can Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapak tasarımı Utku Lomlu'ya (Lomlu Tasarım) aittir. Gri bir arka plan üzerine yerleştirilmiş böcek deseninin yazar eserle bütünleşme fikrini yaratıcı bulduğumu belirtmeliyim. Ayrıca Can yayınları bu yıl kapak tasarımı konusunda köklü bir değişikliğe giderek 33 yıldır yayımladığı klasikleşmiş beyaz kapaklar yerine yazarın anlattığı hikayeyi çok daha iyi sergileyen tasarımlar sunacağını belirtmiş bu yolda ilk adımı da başta Kafka'nın Dönüşüm'ü olmak üzere birçok klasik eserde yapmıştır. Okurun beyaz kapaklarla kurmuş olduğu duygusal bağ nedeniyle yadırgadığı bu durumdan aksine memnun olduğumu belirtmeliyim.



 YAZAR HAKKINDA:

 Franz Kafka ölümünden tam 90 yıl sonra bile en çok okunan yazarlar arasındaki yerini korumakta. Gerek yaşadığı sosyal çevre, gerek aşk yaşantısı, gerekse aile ilişkilerindeki sorunları eserlerinde görebilmek mümkün.
 Franz Kafka'nın en popüler eseri sayılabilecek bu kitapla bize babası ile yaşadığı sorunları yansıtan Kafka, bunu yaparken oldukça özenli bir dil kullanıyor. Bu özenli dilin getirisi olarak kitabı okurken kimi yerlerde durabilir, cümleleri gerek sindirmek gerekse kelimelerin büyüsünü yakalamak için tekrar ve tekrar okuyabilirsiniz.





 KONUSU:
Ailesinin tüm yükünü omuzlarında taşımakla sorumlu olan Gregor Samsa, bir sabah işe gitmek üzere gözlerini açtığında umulmadık bir manzarayla karşılaşır. Kendini dev bir böceğin içine hapsolmuş biçimde bulan Samsa bunun nasıl olduğuna anlam verememektedir. Şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilemez haldeki anne babası büyük bir korku duymakta ve ilerleyen günlerin endişesini yüzlerinde barındırmaktadır. Gregor'un kız kardeşi Grete ise anne ve babasının aksine sakinliğini korumaya çalışmakta ve Gregor'un dönüşümünden sonraki bakımını üstlenmektedir. Ancak bu durum kısa süre sonra tersine dönecek ve Grete gitgide Gregor'dan uzaklaşacaktır. Peki ya Gregor eski haline dönebilecek gücü kendinde bulabilecek midir?




 KİTAP HAKKINDA:

 Birçok yayınevinde Değişim olarak da bulabileceğiniz bu kitabı değişim olarak adlandırmak pek doğru sayılmaz çünkü Gregor Samsa salt bir değişim yaşamamış, tam anlamıyla dönüşüm geçirmiştir.
 Kafka'nın söylemiyle aslında her yazar hayvanlarla ilgili bir şeyler yazma isteği duyar çünkü bu özgür olmanın kolay yoludur ve insan olmak yeterince zordur.
 Birçok felsefi düşünce ve ideolojik yaklaşım bulunduran bu kitap, bana göre de toplumun farklı olana yaptığı muamele sonucundaki yalnızlığı, umutsuzluğu ve yok oluşu anlatmakta.
 Ayrıca kimi kişiler tarafından öne sürülen Samsa karakterinin adının kliptogram içerdiği tezine de katıldığımı söylemeliyim. Her ne kadar Kafka aksini iddia etse de...
 '' İkisinin de beş harfi var. Samsa sözcüğündeki S'nin konumu, Kafka sözcüğündeki K'nin konumuyla aynı. Sonra A harfi... ''
 Kafka sözünü kesti.
'' Burada bir kriptogram yok. Samsa tümüyle Kafka ile örtüşmüyor. Dönüşüm bir itiraf değil, ama belli anlamda bir mahremiyetin açığa vurulması sayılabilir. ''
[ Kafka'nın Gustav Janouch'la konuşmalarından... 1920 - 23 ]



 SONSÖZ:

Dönüşüm kesinlikle kitaplığınızda olması gereken bir kitap.


             

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...