10 Haziran 2014 Salı

Kitap İncelemesi #13 (Sol Ayağım)


    Sol Ayağım
  Christy Brown

       Nemesis Kitap
  Çeviri: Filiz Kahraman
Özgün Adı: My Left Foot
     #100 Temel Eser
    189 Sayfa - Ciltsiz

        ★ ★ ★ ☆ ☆


Bir başarı öyküsü...


KAPAK:

 Nemesis Kitap tarafından yayımlanan bu kitabın kapak tasarımını her ne kadar beğensem de öyküyle özdeşleştiremediğimi söylemeliyim.




YAZAR HAKKINDA:

 Christy Brown, beyin felci ile dünyaya gelen, bunun sonucunda hareket ve konuşma yeteneklerinden yoksun şekilde büyümek zorunda kalan 23 çocuklu bir ailenin, hayatta kalan 13 çocuğundan biriydi. Christy'nin bu dönemdeki en büyük yardımcısı ise onun düzeleceğine kuşkusuz inanan annesiydi. Doktorların iç karartıcı konuşmalarına rağmen Bayan Brown umudunu asla yitirmedi ve ''farklı'' oğluna her daim destek oldu. Bu sebeptendir ki Christy kitabı annesine ithaf etmiştir. 
 Christy Brown, kendi hikayesini yazmaya karar verdiğinde bir gün bu denli büyük yankılar uyandıracağından habersizdi. İlk denemeleri başarılı ancak kullandığı ağdalı dil sebebiyle oldukça zor anlaşılırdı. Zamanla ve elbette Dr. Collis'in yardımlarıyla bu akıcı ve dokunaklı kitabın temelleri atıldı.



KONUSU:


 Christy dünyayla bağlantısını sol ayağı ile kuruyordu. 4 yaşındayken sol ayağını kullanarak ilk harfini yazmıştı. Zamanla kendini bu sayede daha iyi ifade etmeye başlamış, ancak elbette bu konuşabilmek kadar etkili olamamıştı. Christy farklı olduğunu ilk kez 10 yaşında anladı. Artık kardeşleriyle dışarı çıkamıyor onları oyun oynarken seyretmekle yetiniyordu. Kendini işe yaramaz bir yaratık olarak gördüğü dönemde boyalara sığındı. Resim yapmak onun yegane uğraşıydı. Daha sonraları bu uğraş kendini kanıtlama çabasına dönüşmüştü. Çevresindeki insanlar onu bir mucize olarak değerlendiriyordu. Oysa o ''normal'' olabilmeyi bu mucizeye tercih ederdi. 
 Gitgide daha da içine kapanıyordu. Bütün zamanını tek başına resim yaparak geçiriyordu. Bu kafasını meşgul etmesi açısından iyi bir gelişmeydi ancak kendini insanlardan dışlaması her şeyi daha da zorlaştırıyordu. 
 Sonraları renkler yetmez oldu. Christy içindeki duyguları tam anlamıyla nasıl yansıtacağını bilmiyordu. Çok geçmeden aklına bir fikir geldi. Yazacaktı. Ama nasıl? Tedavi süresince sol ayağını kullanmamaya söz vermişti. O halde kardeşi ona yardım etmek zorunda kalacaktı. 
 Christy söylüyor kardeşi yazıyordu. Kendi hikayesini anlatıyordu. Çünkü başka türlü içindeki bu duygu karmaşasını durduramazdı. Ve çok geçmeden dünyaya adını duyuracaktı.


KİTAP HAKKINDA:

 Christy Brown sık sık böyle olmasaydı ne olurdu diye düşünüyordu. Ve kendi kendine neden ben diyordu. Neden ben ''farklı'' olmak zorundayım.
 Aslında cevabı yazdığı kitapta saklı. Eğer böyle olmasaydı Christy Brown diğer tüm erkek kardeşleri gibi babasının izinden yürüyecek ve duvar örme işçisi olacaktı. Duvar örme işinden hiç anlamıyordu. O sanatçı ruhuna ve yeteneğine sahipti. 
 Neden ben? Neden Christy Brown? Çünkü ancak o böyle bir kitapla binlerce insana umut ışığı olabilir ve onlara başarabileceklerini anlatabilirdi. 
 Bu kitap size ne olursa olsun pes etmeyin diyor. Savaşın. Gerekirse düşün, yaralanın ama yine de savaşın. Çünkü ancak bu sayede başarabilirsiniz. 

SONSÖZ:

 Meb onaylı 100 temel eser arasında yer alan bu kitabı büyük küçük herkes okumalı. Eğer kitabı okuduysanız 1989 yapımı Sol Ayağım filmini de izleyebilirsiniz.



Sol Ayağım Filminin Fragmanı



1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...