29 Kasım 2016 Salı

Genç Bir Doktorun Anıları - Mihail Bulgakov | Kitap İncelemesi *101

Genç Bir Doktorun Anıları
Mihail Bulgakov

İş Kültür Yayınları
Çeviren: Tuğba Bolat
Özgün Adı: Zapiski Yunogo Vraça
157 Sayfa - Ciltsiz

★ ★ ★ ★ 

Leopold Leopoldovich'e...

KAPAK:

 İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapağında Moskova'nın dondurucu soğuğunda ne yapacağını bilemez halde yürüyen genç doktorumuz bulunmakta.


(Dizi Afişi)

YAZAR HAKKINDA:

 Asıl mesleği hekimlik olan Mihail Afanasyeviç Bulgakov, önceleri gazeteciliğe el atsa da 1925'te yayımladığı Beyaz Muhafız ile yazarlıkta karar kıldı. Yine 1925'te yazdığı en önemli eserlerinden biri olan Köpek Kalbi'nin yayımlanması fiilen yasaklanırken 1930'a doğru tüm yazılarına aynı yasak getirildi. Bunun üzerine ülkeden göç etmek isteyen Bulgakov'un isteği Stalin tarafından geri çevrildi. Köpek Kalbi, 1940'da böbrek yetmezliğinden Moskova'da yaşamını yitiren yazarın ölümden neredeyse 50 yıl sonra ancak 1987'de Sosyetler Birliği'nde yayımlanabildi. Yarı otobiyografik bir roman olan ve kendi yaşamından da kesitler içeren Genç Bir Doktorun Anıları ise okurları tarafından çok beğenilmesinin yanı sıra PlayHouse tarafından diziye bile uyarlandı.

KONUSU:

"Uzaklarda bir yerlerde hayat fırtınalı bir şekilde, hızla devam ediyor; fakat benimse yalnızca pencereme vuran, tıkırdatan ve sonra da hiç fark ettirmeden sessiz kar tanelerine dönüşen yağmur damlalarım vardı."

 Tıp Fakültesi'nden en iyi dereceyle mezun olduktan sonra Moskova'nın kuş uçmaz kervan geçmez bir köyünde çalışmak üzere görevlendirilen genç doktor Bomgard, 24 saatlik yolculuğun ardından soğuk bir akşamda hastaneye adımını attığında, aklında cevaplanması gereken onlarca soru vardı. Boğulmuş fıtığı nasıl tedavi edecekti? Ters doğumda neler yapılmalıydı? Frengiye ne iyi gelirdi? Ve her şeyden önemlisi böyle hastalarla karşılaştığında ne yapacaktı?
 Yaşı itibariyle hastane çalışanlarının başta çok ciddiye almadığı, hastaların ise bilgisine hiç mi hiç güvenmediği doktorun bilge hekim Leopold Leopoldovich'in yerine atanması şanssızlıktı ancak buna karşın tüm derslerden tam not almış doktorun pes etmeye niyeti yoktu. Geceleri durmadan tıp kitapları karıştırıyor, tam uykuya daldığı sırada şiddetle çalan kapı yüzünden uyanıyor ve kendini hastanede buluyordu. 

 Bomgard'ın hastaların sayısı gün geçtikçe artıyor buna bağlı olarak tecrübesiz doktor kimi zaman sakallarını tıraş edecek vakti bile bulamıyordu. Bir süre sonra da bu beyhude uğraştan vazgeçip daha seyrek yıkanmaya başlamıştı. Devrimin patlak verdiği aynı tarihlerde Moskova'dan uzak bir köyde işte böyle trajikomik bir yaşam sürüyordu.



KİTAP HAKKINDA:

 Bulgakov'u, bir köpeğin çeşitli operasyonlar sonucunda insana dönüşme sürecini anlattığı hiciv türündeki kitabı Köpek Kalbi sayesinde tanımıştım ki kitap 2015'te okuduğum en iyi 15 kitap arasına girmeyi de başarmıştı. Geçtiğimiz aylarda ise A Young Doctor's Notebook adlı mini diziye denk gelmiş ve hikayenin Bulgakov'un bu eşsiz eserine dayandığını öğrenince izlemek istemiştim. Başrollerinde John Hamm ve Daniel Radcliff'in oynadığı diziye kelimenin tam anlamıyla bayıldım. Oyunculuğun dışında Bulgakov'un mizahi dilini yansıtma biçimlerini ve dönemine uygun olarak seçilen müzikleri çok başarılı buldum. Diziyi bu kadar beğenince kitabı okumak da şart oldu haliyle ve ilk siparişimde sepete ekledim.
 Kitabın adı her ne kadar Genç Bir Doktorun Anıları olsa da biz esasen yaşları birbirine oldukça yakın üç doktorun 1917'deki maceralarını, korkularını, hayal kırıklıklarını ve mücadelelerini okuyor, onlarla uykusuz kalıp, acı çekip, ameliyatlara girip, ter döküyoruz. Bulgakov'un muhteşem üslubu ve gerçekçiliği sayesinde kitabı okurken edebi anlamda doyuyor ve hayatın teoriden ibaret olmadığını kimi zaman bir şeyleri yaşayarak öğrenmenin insanı daha fazla geliştirdiğine tanık oluyoruz.

SONSÖZ:

 Ben kitabı çok severek okudum ve benim zevkime güveniyorsanız okumanızı da şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca dizisini de henüz izlemediyseniz bence çok şey kaçırıyorsunuz.

                    Dizinin Fragmanını İzlemek İçin Tıklayın


Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...