13 Ekim 2017 Cuma

Dar Kapı - Andre Gide | Kitap İncelemesi *111

Dar Kapı
Andre Gide

Timaş Yayınları
Çeviren: Buket Yılmaz
Özgün Adı: La Porte Etroite
#Nobel Edebiyat Ödülü
158 Sayfa - Ciltsiz

★ ★ ★ ★ 

KAPAK:

 Timaş Yayınları'ndan çıkan kitabın kapağında Jerome'un Alissa'ya yazmış olduğu mektuplardan biri resmedilmiş.


YAZAR HAKKINDA:


 Farklı dinlere ve lehçelere sahip anne babanın oğlu olan Andre Gide, yaşamı boyunca hep kendini iki arada bir derede hissetmiş, bu durumun getirilerini sorgulayıp durmuştur. Öyle ki bu karmaşada içine kapanmış ve okul çağlarında derslerinde yeterli başarıyı yakalayamamıştır. Henüz 13 yaşındayken aşık olduğu kuzeni Madeleine sayesinde yaşamın asıl amacını kavramaya ve onu etkileyebilmek adına edebiyatla ilgilenmeye başlamıştır. Evlilikle sonuçlanan ilişkileri kuşkusuz Gide'de birçok şey katmış hatta bunları eserlerine de yansıtmıştır.


KONUSU:


"Dar kapıdan girmeye çabalayın. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı büyük ve yol geniştir. Bu kapıdan girenler çoktur. Yaşama götüren kapı ise dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar çok azdır."


 Aşk nedir? Asıl erdemli kişi kimdir? İnsan aşk ve erdemi için nelerden vazgeçebilir?
 Jerome, gerçek aşkı 13 yaşında bulacak kadar şanslıydı. Onu aramasına bile gerek kalmamıştı çünkü hemen yanı başındaydı. Kendisinden 2 yaş büyük olan kuzeni Alissa, İncil'in ona bahşettiği o çok değerli inciye benziyordu. O ise, sahip olduğu her şeyi Alissa'nın uğruna satabilecek kişiydi. 
 Bu sözlerin 13 yaşındaki bir çocuğun kalbi için fazla olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğer Jerome'un göğsüne bir kez dokunabilseydiniz ne demek istediğimi anlardınız. Çünkü hepimizin kafesinde doğru insana uçabilmek için kanat çırpan bir kuş vardır. Bazıları özgürlüklerine kavuşurken bazıları sonsuza dek tutsak kalır. Ve inanın Jerome'un kalbi Alissa'dan başkasını istemiyor ona uçabilmek için sabırsızlanıyordu.

KİTAP HAKKINDA:

 Aşkı ve erdemi Andre Gide'in büyüleyici kaleminden okumak... Pastoral Senfoni'yle beni kendine hayran bırakan Andre Gide, Dar Kapı'yla bu hayranlığı bir kat daha arttırdı. Jerome ve Alissa'nın aşkını okurken kelimelerde kendimi ve hissettiklerimi buldum. Birçok cümlede durup düşündüm ve kitap bitmesin diye uğraştım. 

SONSÖZ:

 Dar Kapı'yı kesinlikle öneririm.


                                     


Tüm Hakları Saklıdır.

1 yorum:


  1. Bu yazı için teşekkür ederim harika paylaşım yapmışsınız sıkılmadan okudum. Benim tavsiyelerime göz atmak istermisin.
    Hello, you have a great blog. I'm waiting for my blog
    Hz Adem Cenneten Neden Kovuldu

    Tek nefeste Okunan Kitaplar

    Karşılıklı Blog destekleri

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...