27 Aralık 2014 Cumartesi

Kitap İncelemesi #43 (Fahrenheit 451)


Fahrenheit 451

Ray Bradbury 

İthaki Yayınları
Çeviren: Zerrin Kayalıoğlu
Korkup Kayalıoğlu
Özgün Adı: Fahrenheit 451
#Dünya Klasikleri
238 Sayfa - Ciltsiz

               ★


" Fahrenheit 451 kitap kâğıtlarının yanıp tutuştuğu ısı derecesidir. "

KAPAK:

 İthaki Yayınları tarafından çeşitli tasarımlarla okuyucuyla buluşturulan, önsözü bile kıymetli kitabın kapağında, kitapların yanıp küle dönmesine sebep olan kibritler resmedilmiş. 



YAZAR HAKKINDA:

 Geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz Amerikalı yazar Ray Bradbury, Fahrenheit 451 için "Ben Fahrenheit 451'i yazmadım, o beni yazdı." cümlesini kullanırken, o gün ve gelecek hakkındaki endişelerini de tüm zorluklara rağmen bu yolla dile getirmiştir.
 " Bana ilham veren neydi?... Elbette, 1934'te Almanya'da kitapları tutuşturan Hitler, Stalin ve onların kafadarlarının kibritleriyle ilgili söylentiler vardı. Ayrıca çok önceleri, 1680'de Salem'de, benim on göbek büyük-büyükannem Mary Bradbury'nin yargılandığı ama yanmaktan kurtulduğu cadı avı vardı." (Önsöz'den)
 Baskılara boyun eğmeden yazılan, beyaz perdeye ve operaya da uyarlanan bu kıymetli kitap, bir çok esere de ilham kaynağı oldu.

KONUSU:

 İnsanların düşünmek yerine kendilerini oyaladıkları gelecekte, itfaiye eri Guy Montag yaptığı işten oldukça memnundu.
 Yaktığı kitapların sıcaklığı ona adeta haz veriyor, küle dönen kitaplar, takatleri kalmayıncaya dek,kuşlar gibi ordan oraya uçuyordu.
 Clarisse McClellan ile tanışıncaya kadar Montag her şeyden habersizce yaşıyor, olan biteni sorgulamaktan kaçınıyordu.
 Peki ya Bay Montag gerçekten mutlu muydu?

" Cildine bakarak bir kitap hakkında hüküm verme. "

KİTAP HAKKINDA:

 Bilginin tehdit unsuru sayıldığı, insanların kendilerini tek boyutla kısıtladığı, baştakilerin acımasızca davrandığı bir dünyada kim var olmak ister ki?
 Yazarın şairane üslubuyla bilim kurgu ve distopyanın harmanlandığı bu kitap, sisteme ve sistemin getirdiği baskılara karşı gelirken, aynı zamanda geçmişte yaşanan üzücü olaylara da dikkat çekiyor.

 Ve unutmayın ki " Kitap her yerdedir. İnsanların kafalarında saklıdır. "

SONSÖZ:

 Kitaplara değer veren ve dayatılmış düzene karşı gelmek isteyen herkesin okuması gerektiğine inandığım kitap, Değişen Dünyanın İnsanları adı ile sinemaya uyarlanmıştır.


Değişen Dünyanın İnsanları Filminin Fragmanı





 

Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...