10 Ekim 2014 Cuma

Kitap İncelemesi #32 (Bin Yüz Beş)



Bin Yüz Beş
Murat Turan

İkinci Adam Yayınları
393 Sayfa - Ciltsiz
#Tarihi Polisiye

★ ★ ★ ☆ ☆


Tarihçiden bir tarihi roman...

KAPAK:

 İkinci Adam Yayınları'ndan çıkan kitabın kapak tasarımını her ne kadar beğensem de, kalitesini yetersiz bulduğumu söylemeliyim.



YAZAR HAKKINDA:

 Evli ve bir çocuk babası, tarih öğretmeni Murat Turan, ilk romanı Bin Yüz Beş'te, mesleğinin getirisi olan tarihi hayal gücüyle harmanlayarak okuyuculara macera dolu bir hikaye anlatıyor.

Murat Turan ile Röportaj Yazıma Ulaşmak İçin Tıklayın



KONUSU:

 Hurufilik inanışına göre, sese ve harflere gizli anlamlar yükleyen kişiler, Osmanlı Sarayı'na kadar girmiş, hatta Fatih Sultan Mehmed'i bile kendi etkileri altına almışlardır. Bu durumu fark eden Müftü Molla Fahreddin Acem, kaygısını vezir Mahmut Paşa'ya dile getirmiş, onun yardımı ile Hurufilerin İslam dışı görüşlerini itiraf etmesini sağlamış, bununla da kalmayarak padişahtan aldığı izinle Hurufilerin katlinin caiz olduğunu ilan etmiştir.
 Şehzade Mustafa'nın, Mahmut Paşa'nın güzelliği dillere destan cariyesiyle yaşadığı yasak aşk sonrasında, işler daha da sarpa sarmış ve padişahın arkasından çevrilen oyunlar boy göstermiştir.


KİTAP HAKKINDA:

 Osmanlı'nın başarısını ve aynı zamanda eksiklerini dile getiren bu kitap, savaşın karşı taraftan nasıl algılandığını da gözler önüne seriyor.
 Kalkedonlu Soterios'un günlüğü sayesinde maceranın hız kesmediği kitabın, gerçek bir olay üzerine kurulu kurmaca bir eser olduğunu da belirtmeliyim.
 Bunun yanı sıra, yazarın o dönemleri yansıtan dili nedeniyle, yavaş ve tadını çıkararak okumanız gereken bu romanı birçok yabancı yazarın eseri kadar başarılı bulduğumu da söylemeliyim.


SONSÖZ: 

 Eğer tarih ve polisiye ilgi alanlarınız ise Bin Yüz Beş'i okumanızı öneririm.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...