13 Temmuz 2017 Perşembe

Pastoral Senfoni - Andre Gide | Kitap İncelemesi *107

Pastoral Senfoni
Andre Gide

Timaş Yayınları
Çeviren: Buket Yılmaz
Özgün Adı: La Symphonie Pastorale
#Nobel Edebiyat Ödülü
94 Sayfa - Ciltsiz

★ ★ ★ ★ 

KAPAK:

Timaş Yayınları'ndan çıkan kitabın kapak tasarımını çok güzel bulmama rağmen hikayeyi yansıttığını düşünmüyorum.


YAZAR HAKKINDA:

 Farklı dinlere ve lehçelere sahip anne babanın oğlu olan Andre Gide, yaşamı boyunca hep kendini iki arada bir derede hissetmiş, bu durumun getirilerini sorgulayıp durmuştur. Öyle ki bu karmaşada içine kapanmış ve okul çağlarında derslerinde yeterli başarıyı yakalayamamıştır. Henüz 13 yaşındayken aşık olduğu kuzeni Madeleine sayesinde yaşamın asıl amacını kavramaya ve onu etkileyebilmek adına edebiyatla ilgilenmeye başlamıştır. Evlilikle sonuçlanan ilişkileri kuşkusuz Gide'de birçok şey katmış hatta bunları eserlerine de yansıtmıştır.

KONUSU:


 Papaz, gözleri görmeyen bu öksüz ve hırçın kızla ne yapacağını bilmiyordu. Onu öylece kör talihiyle baş başa bırakıp arkasını dönüp gidemezdi. Daha iyi bir çözüm bulana kadar evinde misafir etmeye karar verdi. Karısının bu durumu hiç de hoş karşılamayacağını biliyordu ancak elinden şu an için başka bir şey gelmiyordu. 
 Gertrude, hiç konuşmuyor, söylenenleri duyuyorsa bile tepki vermiyordu. Ona bu ismi papazın küçük kızı Charlotte vermişti. Ağabey ve ablalarının aksine Gertrude'u ilk andan itibaren benimseyen ve ona her daim sevecen yaklaşan da yine Charlotte'tu.
 Papaz, günün birinde onu ziyaret eden doktordan, bu tip vakaların dünyanın birçok yerinde olduğunu ve gerekli özveri sağlandığında hastaların konuşabildiğini öğrendi. Bunun üzerine çok geçmeden işe koyuldu ve Gertrude'un içinde bulunduğu kabuğu kırmaya, onu yavaş yavaş dışarıya çıkarmaya çalıştı. Tahmin edersiniz ki bu hiç de kolay olmadı. Süreç çok yavaş işlediği gibi kızın ilerleme kat ettiğine dair en ufak bir belirti de yoktu. Asıl çocuklarına bu kadar ilgili davranmadığından yakınan karısı ise fırsat bulduğunda bu durumu yüzüne vurmaktan ve umudunu kırmaya çalışmaktan çekinmiyordu.
 Ancak bir mucize oldu ve Gertrude papazı anladığını belli eder tepkilerde bulundu. Bir süre sonra da konuşabilir hale geldi. Bunun üzerine genç kız papazla birlikte daha fazla vakit geçirmeye ve daha sık gezintiye çıkmaya başladı. Artık eskisi kadar ürkek bir ceylan değil dünyayı yanındaki adamın gözlerinden görmeye çalışan bir kuştu.

KİTAP HAKKINDA:

 Pastoral Senfoni, Andre Gide ile tanışma kitabımdı ve kitabın son sayfasını bitirdiğimde iyi ki böylesine kıymetli bir yazarı tanımışım dedim. Ayrıca son dönemlerde, gerek konusu gerekse yazarın muhteşem kalemi sayesinde beni en çok etkileyen kitap olduğunu da belirtmeliyim. En yakın zamanda yazarın bir diğer kitabı olan Dar Kapı'yı da okumayı planlıyorum.

SONSÖZ:

 Kelimenin tam anlamıyla bayıldım bu yüzden kesinlikle okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.




Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...