22 Şubat 2015 Pazar

Kitap İncelemesi #50 (Marslı)

Marslı
Andy Weir


İthaki Yayınları

Çeviren: Emre Aygün
Özgün Adı: The Martian 
415 Sayfa - Ciltsiz


             ★  ☆ ☆ ☆ 

"O, dünyanın en ünlü adamı. Sorun şu ki dünyada değil."

KAPAK:

 İthaki Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapağında kızıl gezegen Mars'ta bir başına yaşam mücadelesi veren Mark Watney resmedilmiş. Tasarımı, konuyla bütünlüğü ve dikkat çekiciliği açısından çok beğendiğimi söylemeliyim. 




YAZAR HAKKINDA:

 Küçük yaşlardan beri bilime meraklı olan Andy Weir, aynı zamanda yazılım mühendisidir.
 Mühendis olmasından kaynaklanacak ki internette yayınlayıp birçok kişinin övgüsünü kazandığı ilk romanı Marslı'da mesleği ile ilgili birçok bilimsel terime de yer vermiştir.



KONUSU:

 Ares 3 ekibi, Mars'ta canlılığın sağlanıp sağlanamayacağını araştırmak üzere çıktıkları görev sırasında beklenmedik bir kasırga ile karşılaşır. Bu kasırga sonucu takım arkadaşları Mark Watney, yaralanmıştır ve karar vermek için süreleri kısıtlıdır.
 Apar topar Dünya'ya dönmek zorunda olan ekip, Watney'i koca gezegende bir başına bırakır ve o andan itibaren Mark için yaşam ile ölüm arasında geçen zaman akmaya başlar.


KİTAP HAKKINDA:

 Konu itibariyle bir hayli çekici olan kitabın, büyük araştırmalar sonucunda yazıldığı açık. Bu sebeptendir ki Andy Weir, yazım dilinde birçok terim kullanmayı tercih etmiş. Her ne kadar kurguyu orijinal bulsam da, yazarın hiçbir detayı atlamamasının, hikayenin akışını bozduğu düşüncesindeyim. Daha önce hiç bilim kurgu kitabı okumamış insanlar için Marslı bazı noktalarda ağır gelebilir çünkü Marslı Dan Simmons'un arka kapakta dediği gibi "bilimsel" bilim kurgu romanı.

SONSÖZ:

 Eğer bilim kurgu kitapları seviyor ve terimlerden rahatsız olmam diyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz. Ayrıca aynı isimli filmin bu yıl vizyona gireceğini de belirtmek isterim.


 

Tüm Hakları Saklıdır.

1 yorum:

  1. hep böyle bir kitap aramışımdır ama tam olarak istediğimi bulamamıştım şimdiye kadar ama galiba şimdi buldum çok teşekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...