4 Ekim 2016 Salı

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu - Stefan Zweig | Kitap İncelemesi *94

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Stefan Zweig

İş Kültür Yayınları
Çeviren: Ahmet Cemal
Özgün Adı: Brief Einer Unbekannten
55 Sayfa - Ciltsiz

★ ★ ★  

"Ve insanların arasında yalnız kalmaktan daha korkunç bir şey yoktur."

KAPAK:

 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapağında acısını, sevdiği adama içini dökerek azaltmaya çalışan bir kadın resmedilmiş.


YAZAR HAKKINDA:

 1881'de Viyana'da dünyaya gelen Yahudi asıllı Stefan Zweig, çocukluğundan beri daima edebiyata ilgi duydu.
 Şiirden, biyografiye kadar birçok türde eser veren ve kaleme aldıklarıyla adından sıkça söz ettiren Zweig, son dönemlerde Avrupa'nın gidişatından tedirgin olmaya başlamış, politik olarak ikilemde kalmış, kendi geleceğinden de emin olamamıştır.
 Öyle ki Reichstag yangınından kısa süre sonra konuştuğu yardımcısına, kitaplarının artık Almanya'da yayımlanabileceğinden kuşku duyduğunu söyler ve çok geçmeden eserleri 10 Mayıs 1933'te yakılanlar arasındaki yerini alır.
 Bu olaylar üzerine karamsarlığa kapılan yazar 1942'de eşi Lotte ile birlikte yaşamına son vermeye karar verir ve yatağında hayata gözlerini yumar.


KONUSU:


 Oğlunu kaybettikten hemen sonra kurtuluşu, çok sevdiği, yıllardır içinde gizlediği, her şeyiyle ait olduğu ancak buna rağmen onu asla tanımayan adama mektup yazmakta bulan kadın titreyen elleriyle bir bir sıraladı kelimeleri.
 Ona her şeyi -onu gördüğü andan bu güne kadar yaşadığı her şeyi- anlatmak istedi fakat önündeki sayfalar buna yetmezdi. 
 Mum ışığında anılarını tazeledi. Pişman değildi. Eline bir fırsat daha geçse yine aynı şeyleri yapacağından emindi. 
 Taptığı adam kim bilir bunları okurken ne düşünecekti. Mektubun o öldükten sonra eline geçecek olması tek sevinciydi.

KİTAP HAKKINDA:

 Zweig'tan ilk olarak Satranç kitabını okumuştum ve yazarın yaşamını bilmeyen biri bile eminim ki veda niteliğinde olan kitaptaki karamsarlığı hemen kavrayacaktır.
 Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ise yine umutsuzluğu konu alırken Satranç'tan oldukça farklı bir anlatım içeriyor. 
 55 sayfalık kitaba, hüzünlü ancak bir o kadar da tutkulu bir aşkı sığdırmayı başaran yazar, platonik aşkın pençesine düşmüş bir kadının duygularına bizi yakından tanık etmekle kalmıyor aynı zamanda hikayeye kendinizi kaptırmanızı da sağlıyor.
 Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'nu diliniz damağınız kurumuşken içtiğiniz bir bardak soğuk suya benzetmek mümkün. Susuzluğunuzu gidermeye yetmese de tatmin edici...

SONSÖZ:

 Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'nu okumanızı kesinlikle öneririm.


Tüm Hakları Saklıdır.

1 yorum:

  1. Bende zweig'in bu kitabı ve santranç kitabı var. Henüz bu yazarın kitaplarını okumaya fırsat bulamadım. Bu kitaplar okunmak için kitaplığımda bekliyor. Hazır bende bu kitabı okumak istiyorken bu kitap hakkında bir yazı bulduğum için şanslı sayılırım :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...